اول دي ماه سالروز استقرار سربازان گمنام امام زمان(عج) سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در فرودگاه ها و برقراري امنيت پروازهاي غيرنظامي داخلي و خارجي كشور عزيزمان ايران مي باشد. لذا به همين مناسبت مطالبي را به طور اجمال و اختصار براي آشنايي خوانندگان عزيز ذكر مي كنيم.
تاريخچه امنيت پرواز در ايرانگارد امنيت پرواز از سال 1350 در ايران شروع به كار كرد و تا پيروزي انقلاب اسلامي اين ماموريت توسط حراست شركتهاي هواپيمايي، يگان ويژه تكاوران و... انجام مي شد. از سال 1357 تا سال 1363 گارد امنيت پرواز در ايران نداشته ايم. ليكن با توجه به اينكه كشور در سالهاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي درگير مبارزه با ضد انقلاب و جنگ تحميلي بود، دشمنان قسم خورده نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران به منظور وارد آوردن فشار مضاعف بر نظام نوپاي ايران اسلامي اقدام به ربايش چندين فروند هواپيماي فاقد گارد امنيت پرواز كرده و باعث پايين آمدن ضريب امنيتي در پروازها به واسطه انجام مداخلات غيرقانوني شدند. بدين ترتيب و با توجه به وظيفه تصريح شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در قانون اساسي مبني بر پاسداري و نگهباني از انقلاب اسلامي و دستاوردهاي آن اين ماموريت حساس و خطير نيز با فرمان تاريخي حضرت امام خميني(ره) «مبني بر تشكيل سپاه حفاظت هواپيمايي» به سپاه محول گرديد.
پس از اينكه حضرت امام خميني(ره) دستور استقرار سپاه در فرودگاهها را صادر نموده، سپاه براي برقراري حفاظت از فرودگاه ها و امنيت پروازها وارد عمل شد. پس از گذشت چهار سال از صدور فرمان سال 63 حضرت امام خميني(ره) و بروز مشكلات و درخواست فرمانده محترم وقت سپاه، بار ديگر در اول ديماه سال 67 معظم له فرماني صادر كردند و در آن از زحمات ارزشمند سپاه در حراست از هواپيماها و برخورد با هواپيماربايان تشكر نمودند. اين روند پس از ارتحال معظم له و با تاييد و تاكيد مقام معظم رهبري ادامه يافت.
توان سپاه حفاظت هواپيمايي در برقراري امنيت پروازهاوجود 3 عامل ايمان، تخصص، و بهره گيري از تجهيزات نوين نظامي در كنار ساير اقدامات اطلاعاتي حفاظتي به لطف خداي متعال و عنايات حضرت بقيه الله(عج) و از جان گذشتگي، ايثار و شهادت طلبي برادران سپاه در طول مدت ماموريت سپاه حفاظت هواپيمايي سبب شده است، به رغم توطئه هاي عملي در ربايش هواپيما، هيچ يك از هواپيماربايي هاي انجام شده موفق نباشد. در حال حاضر ما از جمله كشورهايي هستيم كه ضريب آسيب پذيريمان به حداقل رسيده و امنيت خطوط هوايي جمهوري اسلامي ايران از چنان جايگاهي در جهان برخوردار است كه برخي از كشورها در دنيا به ما لقب گارد آهنين داده اند. اقدامات خرابكارانه و مداخله جويانه در بخش صنعت حمل و نقل هوايي، بعد از حضور سپاه در اين صنعت ده ها مورد بوده كه الحمدالله سپاه حفاظت هواپيمايي در برخورد با اين گونه تهديدات و مداخلات غيرقانوني 100 درصد موفق بوده و هيچ هواپيماربايي موفقي پس از حضور سپاه در ناوگان حمل و نقل هوايي انجام نشده است. بعد از حادثه 11 سپتامبر بسياري از كشورها كه اقدام به حذف گارد امنيت پرواز نموده بودند گارد امنيت پرواز خود را فعال كرده اند، برخي از كشورهاي دوست و برادر نيز خواستار انتقال تجارب ارزشمند گارد امنيت پرواز سپاه حفاظت هواپيمايي به نيروهاي خود بوده اند. البته با توجه به اينكه سپاه حفاظت هواپيمايي اطلاعات كاملي از بخش هاي مختلف صنعت حمل و نقل هوايي دارد، براي ارتقاي امنيت در صنعت حمل و نقل هوايي آمادگي برگزاري دوره هاي تخصصي براي كشورهاي مذكور را دارد.
شاخصهاي امنيتي در فرودگاههاي ايران در مقايسه با ديگر كشورهاي جهانمهم ترين شاخصه هايي كه موجب عدم انجام هواپيماربايي موفق تاكنون در ايران و حادث نشدن مشكلات و مسائل امنيتي در فرودگاه هاي كشور شده به شرح ذيل بوده است:
1- توجه به ارزش هاي اخلاقي و معنوي و توكل به خدا 2- استفاده از نيروهاي مومن، ولايت مدار، متعهد، تحصيل كرده، آموزش ديده و جوان 3- احترام به قوانين و اجراي دقيق آنها 4- مسافر محوري و تكريم ارباب رجوع 5- استفاده از تجربيات كاركنان قديمي و بازنشسته 6- هماهنگي و همفكري با ديگر ارگانها و شركتهاي موجود در صنعت حمل و نقل هوايي از طريق شركت در جلسات و...
در بخش آموزش نيز كاركنان سپاه حفاظت هواپيمايي متناسب با نوع تهديدات، شيوه ها و شگردهاي عملياتي در دنيا آموزش هاي مقابله را به طور متناوب و مستمر طي نموده و از آخرين تاكتيك هاي عملياتي در پروازها بهره مي برند. به لحاظ آمادگي دفاعي نيز كاركنان امنيتي در رشته هاي رزمي كه در پروازها كاربرد دارد بهره گرفته و آمادگي جسماني قابل قبولي را دارا مي باشند.
استانداردسازي و بالابردن كيفيت امنيت پرواز توسط سپاه حفاظت هواپيماييبه جز دوره هاي عمومي پاسداري كه از سوي كليه كاركنان طي مي شود پس از حضور كاركنان در فرماندهي حفاظت هواپيمايي، دوره هاي تخصصي متناسب با نوع شغل امنيتي طي مي گردد. همچنين كاركنان حفاظت هواپيمايي به صورت دوره اي در دوره هاي تداوم آموزش شركت مي كنند و بازآموزي براي ايشان انجام مي شود. ميزان موفقيت كاركنان سپاه حفاظت هواپيمايي در ماموريت محوله، گوياي كيفيت آموزش هاي تخصصي مي باشد. در اين ميان انجام رزمايش هاي عملياتي حين پرواز، و نيز رزمايش هايي در گيت هاي بازرسي نيز به منظور حفظ و تقويت هوشياري كاركنان حفاظت هواپيمايي همواره در دستور كار قرار داشته است.
استفاده از تجهيزات در انجام فرآيند بازرسي هاي امنيتي در فرودگاههاي كشوردر برخي از كشورها، بازرسي بدني به گونه اي انجام مي شود كه مورد رضايت مسافران نيست، اما سپاه حفاظت هواپيمايي براساس آموزه هاي ديني تمام سعي خود را معطوف نموده تا ضمن اجراي دقيق و كامل امور مرتبط با ماموريت، رعايت تكريم مسافران محترم را بنمايد.
نتايج ارزيابي ايكائو از صنعت هوايي ايرانفعاليت هاي سپاه حفاظت هواپيمايي برابر اعلام ايكائو در سطح بالاي استانداردهاي بين المللي است، چرا كه همكاران و كاركنان شاغل در مجموعه سپاه حفاظت هواپيمايي با اعتقاد و عزم راستين و اعتقاد به خداوند متعال، خود را سرباز گمنام امام زمان(عج) و مقام معظم رهبري دانسته و هرگونه ضربه و خسارت جانبي را ايثار در راه خداوند تلقي مي كنند. آنان از نظر روحي آمادگي بسيار بالايي دارند و اين را يك عامل مهم در پيشگيري در كنار ساير عوامل ديگر كه شامل آمادگي جسماني-آموزش- به كارگيري تجهيزات نوين و روزآمد و... مي دانند.
در پايان با ارج نهادن به مقام شامخ شهداي والامقام و جانبازان اين عرصه كه در حوادث و سوانح هوايي در كنار همكاران كرو و كاكپيت به درجه رفيع شهادت و يا جانبازي نائل گرديده اند بايد گفت:
با بهره گيري از منابع مالي و فضاهاي تحقيقاتي و افراد متعهد ضمن سياست گذاري مبني بر خواست و اراده ملي در خودكفايي در اين بخش، مي توان گامهاي موثري برداشت و آينده روشني را نويد داد.
پاسدار گمنام امنيت پرواز
برگرفته از روزنامه کیهان
PC Flight Simulation Geek Since 1998