محققان پژوهشگاه هوافضا سازمان فضايي ايران براي نخستين بار در كشور با استفاده از نانوكامپوزيتها موفق به ساخت نازل موتور سوخت جامد مقاوم در مقابل بارهاي حرارتي و مكانيكي براي انجام ماموريتهاي فضايي شدند.
دكتر رضا كلانتري نژاد، عضو هيات علمي پژوهشكده مهندسي پژوهشگاه هوافضا در گفتوگو با خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: در سالهاي اخير استفاده از نانو كامپوزيتهاي پايه پليمري رو به افزايش است؛ اما اين روند افزايشي در صنعت به دليل بعضي از خواص حرارتي و مكانيكي نامناسب پليمرها محدود شده است. در صورتي كه اين زمينههاي پليمري با اجزاء سراميكي و با ابعاد مختلف تقويت شوند مجموعه جذابي از خواص چون هدايت حرارتي مناسب، پايداري ابعادي بالاتر، پايداري بيشتر ماده در مقابل تخريب حرارتي و استحكام بالاتر حاصل ميشود.
وي با بيان اين كه در صنايع هوافضا و فناوري پرتابهها سامانههاي مقاوم در برابر شارهاي حرارتي بالا از اهميت به سزايي برخوردار هستند، تصريح كرد: در سالهاي اخير نانوكامپوزيتهاي فدا شونده (ABLATIVE COMPOSITES) در طراحي و ساخت عايقهاي حرارتي با كارايي بالا معرفي و مورد مطالعه قرار گرفتهاند. هدف از تحقيقات ما هم، طراحي و ساخت نانو كامپوزيتهاي فداشونده بر پايهي رزين فنليك و نانو ذرات آلومينا براي كاربرد در نازل موشكهاي سوخت جامد بوده است.
كلانتري نژاد خاطرنشان كرد: در اين راستا، پس از سنتز و انجام عمليات حرارتي بر روي نان وذرات آلومينا و تهيه و پخت نانوكامپوزيت با درصدهاي حجمي مختلف از نانو ذرات، خواص مكانيكي و فداشونده نانو كامپوزيتها به صورت تابعي از درصد فاز تقويت كننده بررسي شد.
به گفته وي، انجام موفقيتآميز اين تحقيق به دستيابي محققان سازمان فضايي ايران به دانش طراحي عايقهاي فدا شونده با كارايي بسيار بالا منجر شده است.
مقاله ای در خصوص اهمیت و پیچیدگی این ماده (سایت ناسا) منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998