با سلام خدمت دوستان .
بنده تصمیم گرفتم در قالب چند بخش ، چگونگی محاسبه ی دقیق تر سوخت و عوامل موثر در مصرف آن را برای FMC های خانواده ی بویینگ در شبیه ساز پرواز انجام بدم .
طی چند پروازی که طبق این روش انجام دادم پی بردم که بسیار جالب و موثر است ، شاید وقت نسبتا زیادی را صرف محاسبه کردن کنیم ولی به نظر من لذت پرواز در شبیه به واقعیت بودن آن است .
این رو هم بگم که هواپیمایی که من برای این آموزش ها انتخاب کردم و پیشنهاد می کنم 737 NGX هست به دلیل این که (به نظر من ) کامل ترین هواپیمای متوسط در شبیه ساز است . نگران نباشید! اگر آموزش رو با این تایپ یاد گرفتید ، می تونید با Boeing :747 -757 -767-777-MD80 Family-BAE146 و تمام هواپیماهایی که دارای Boeing Style FMC هستند انجام دهید البته با کمی تفاوت.
خوب ، ابتدا توضیحی بدم که به چه برنامه هایی و به چه دلیلی نیاز خواهید داشت :
برای پیشروی طبق این آموزش ها نیاز مند چند برنامه ی جانبی برای FS هستید . اول برنامه ی
اکتیو اسکای 2012 هست (البته با ورژن Evolution هم میشه این کار را انجام داد ولی 2012 توصیه می شود)
برنامه ی دوم هم
FS Build هست . همانطور که می دانیم خیلی از ویپینت ها از زمان ساخته شدن FSX تا به حال عوض شده اند ، ویپینت های جدیدتر آمدند و نام بعضی ها هم تغییر یافت . مشکل از اینجا شروع می شود که مثلا برنامه ای مانند اکتیو اسکای ، فقط Route هایی را که با فرمت روت های FSX هستند را دریافت می کند تا طبق آن روت ، اطلاعات هواشناسی (سرعت باد ، جهت باد ، دما و ... را) به ما بدهد . این برنامه کار ذخیره کردن مسیر های پروازی با آخرین ویپینت ها از Navigraph و فرمت FSX را انجام می دهد . البته این کار رو هم با برنامه هایی دیگر از قبیل FS Commander و ... می توان انجام داد . این را هم در پرانتز ذکر کنم که این برنامه ها باید توسط AIRAC ها آپدیت شود در غیر این صورت داده ها و ویپینت های قدیمی در روت ذخیره خواهند شد.
اما دوست دارم که اولین بخش این آموزش ها رو با توضیحاتی درباره ی لایه های جو و اطلاعاتی درباره ی آن ها شروع کنم . دوستان هدف من در این بخش آشنایی با فرمول ها و اصطلاحاتی که در بخش های بعدی ذکر خواهم کرد است
انشاء الله در روز های آتی سایر بخش ها رو کامل می کنم :
بخش اوّل :
عکس بالا لایه های جو زمین را نشان می دهد . در هوانوردی معمولا از پا به عنوان مرجع ارتفاع سنجی استفاده می شود لذا مکسیمم ارتفاع هر لایه رو به پا می گم و به دلیل اینکه ارتفاع کروز هواپیما ها در بین لایه های تروپسفر و استراتوسفر است ، فقط تا مکسیمم ارتفاع استراتوسفر پیش می روم.
لایه ی تروپسفر از سطح دریا شروع میشود و تا ارتفاع تقریبا 39000 پایی (39000پا=12 کیلومتر) ادامه می یابد . استراتوسفر از 39000 پایی تا 164000(50 کیلومتری) از سطح دریا ادامه می یابد.
یکی از فاکتور هایی که ما قرار است برای محاسبه ی بهتر سوخت به FMC بدهیم متوسط دما در ارتفاع کروز و در طول فاز کروز است. برنامه ی اکتیو اسکای این کار را برای ما انجام می دهد. اما این که با وجود شرایط جوی مختلف در سراسر دنیا و وجود تمام فاکتور هایی که بر دمای یک مکان تاثیر می گذارند چگونه تفاوت دما ها را بهتر درک کنیم؟
خوب راه حل این مسئله بسیار شبیه به مسئله ی ارتفاع سنج در هواپیما هاست .
هواپیما ها روزانه بر روی مکان های مختلف با فشار های بارومتری مختلف عبور می کنند لذا برای کنترل بهتر هواپیماها بعد از ارتفاعی مشخص (Transition Altitude و Transition Level که در چارت هر منطقه ذکر شده است) فشار استاندارد بارومتری جهانی که برابر 1013.25 QNH و 29.92 اینچ جیوه است را در آلتیمتر خود وارد می کنند.
حال مقایسه ی دما هم راه حل مشابه دارد . به منظور قضاوت صحیح در بررسی عملکرد انواع هواپیما لازم است آنها را براساس وضعیت جوّی یکسان مقایسه کنیم. با این هدف و برای کمک به طراحان، خلبانان و کسانی که به نوعی با عملکرد و کنترل هواپیما فعالیت دارند، قراردادی بین المللی جوّ یا آیسا ( International Standard Atmosphere or
ISA) بسته شده است .
در این قرار داد در حالت استاندارد جهانی در سطح دریا فشار 1013.25 و 29.92 inHg و دمای 15 درجه سانتی گراد(59 F) است. در واقع همین فشار 1013 از این قرار داد می آید.
ما می توانیم از طریق دو راه دما را به FMC بدهیم از طریق وارد کردن مستقیم متوسط دما در کروز و راه دوم از طریق انحراف ISA یا به عبارت دیگر به FMC می گوییم که اختلاف بین دمای استاندارد و دمای فعلی در ارتفاع کروز چقدر است.
قرار داد ISA تعیین کرده است در سطح دریا به صورت استاندارد دما 15 درجه سانتی گراد است ولی چگونه دمای استاندارد را برای ارتفاعات بالاتر بدست آوریم و سپس انحراف و اختلاف آن را با دمای فعلی بسنجیم؟
فرمول ساده و تقریبی وجود دارد :
( 2 x دو رقم اول ارتفاع به پا ) - 15C
پس برای یافتن دمای استاندارد در 40/000 پایی :
65- = 80 - 15 = ( 2 * 40 ) - 15C
خوب اگر پایین 36000 پا بودیم الان کارمان برای یافتن دمای استاندارد تمام شده بود ولی تحقیقات نشان داده است که بالای 36000 پایی پدیده ای به نام جریان هوایی
تروپوپوز وجود دارد که مانع می شود دما از 58.5 - بالاتر برود
پس دمای استاندارد در 40000 = 58.5 -
حال که دمای استاندارد در ارتفاع مورد نظر را یافتیم باید برای بدست آوردن اختلاف ISA دمای فعلی که توسط اکتیو اسکای داده شده را از دمای استاندارد کم کنید تا اختلاف بدست آید . برای مثال اکتیو اسکای دمای 51.2- را داده است:
اختلاف ISA در ارتفاع x = (دمای استاندارد در ارتفاع x) - (دمای فعلی در ارتفاع x)
7.3+ = (58.5-) - (51.2-)
معمولا در شبیه ساز دمای متوسط کروز را از اکتیو اسکای گرفته ، قبل از وارد کردن آن ISA Deviation یا همان اختلاف ISA را محاسبه می کنیم . سپس دمای فعلی از اکتیو اسکای را وارد می کنیم . و برای اطمینان از درستی اعداد ISA Deviationای که خودمان محاسبه کردیم را با ISA Deviation که FMC محاسبه کرده را مقایسه می کنیم.اختلاف باید 1یا2 در جه سانتی گراد باشد .
به پایان بخش اول رسیدیم . امیدوارم که از مطالب اسنفاده کرده باشید . اگر کم و کاستی بود ، ببخشید .
به زودی بخش دوم هم اضافه می کنم.
ویرایش بوسیله کاربر
12 سال پیش
|
دلیل ویرایش: نامشخص