یک لکه خورشیدی بسیار فعال در سطح خورشید روز گذشته(دوشنبه) دو جرقه خورشیدی از خود منتشر کرد که قدرتمندترین نمونههای مشاهده شده در سال 2013 طی 24 ساعت بوده و نشانگر آغاز توفانهای خورشیدی بیشتر در چند روز آینده هستند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به گفته دانشمندان ناسا، این لکه خورشیدی ابتدا اواخر شب یکشنبه (22 اردیبهشت) یک جرقه رده X را از خود منتشر کرد که قویترین نوع توفان خورشیدی ممکن است.
انفجار اول به عنوان یک رویداد ردهX1.7 در مقیاس هواشناسی فضایی ثبت شد و در اواسط روز دوشنبه با یک جرقه قویتر X2.8 دنبال شد که سومین توفان خورشیدی قدرمند سالهای اخیر محسوب میشود.
رصدخانه دینامیک خورشیدی طی این انفجارها، فیلمی را از آنها ثبت کرده که این دو رویداد را در کنار هم قرار داده است.
انفجار روز یکشنبه موجی از پلاسمای داغ خورشیدی موسوم به تخلیه تاجی را به فضا فرستاد که با سرعت 4.3 میلیون کیلومتر در ساعت حرکت میکند و جرقه دوم در روز دوشنبه رکورد اولی را شکسته و با سرعت 6.9 میلیون کیلومتر در ساعت امواج ذرات باردار را وارد فضا کرد.
خوشبختانه به گفته مقامات ناسا، هیچ کدام از این انفجارها به سوی زمین نبوده از این رو خطری ماهوارهها و فضانوردان حاضر در مدار زمین را تهدید نخواهد کرد.
این توفان خورشیدی میتواند یک ضربه زودگذر را به تلسکوپ فضایی مادون قرمز اسپیتزر، کاوشگر مسنجر در مدار سیاره ناهید و فضاپیمای استریو بی در اطراف خورشید وارد کند.
مقامات ناسا در بیانیهای اعلام کردند: در صورت بروز این امر،اپراتورها میتوانند فضاپیما را در حالت ایمن قرار داده از ابزارهای آن در برابر مواد خورشیدی حفاظت کنند. همراه این رویداد پرتوهای ذرات است که باعث نگرانی اپراتورها در مورد فضاپیمای میانسیارهسی شده چرا که این ذرات میتوانند به درون دستگاه الکترونیکی آنبرد نفوذ کنند.
این توفانهای خورشیدی پشت سر هم از یک منطقه لکه خورشیدی فعال منتشر شدند که در سمت چپ این ستاره قرار گرفته است. این منطقه در روزهای اخیر فعال شده و دو جرقه خورشیدی با قدرت متوسط رده M منتشر کرده اما دو توفان خورشیدی رده X قدرتمندترین رویدادهای آن تاکنون بودهاند.
به گفته محققان، این لکه در حال چرخش به سمت زمین است. در این صورت هر نوع جرقه خورشیدی و انفجار بزرگ در آن به شکل مستقیم به سوی زمین خواهد بود.
جرقههای X اگر به سمت زمین منتشر شوند، میتوانند خطرات جدی برای فضانوردان و ماهوارههای حاضر در مدار داشته و در علائم ارتباطی و جیپیاس اختلال ایجاد کنند. توفانهای خورشیدی بسیار قدرتمند حتی میتوانند بر زیرساختهای شبکه برق زمین نیز تاثیر بگذارند.
این در حالی است که توفانهای خورشیدی ضعیفتر منجر به ایجاد نمایشهای چشمگیر شفق قطبی در آسمان خواهند شد. نمایش جرقه خورشیدی در صفحه کامل خورشیدی
جرقه خورشیدی رده X1.7 از نمای نزدیک
پدیده تخلیه تاج خورشیدی
جرقه خورشیدی رده X1.7
خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)