عکس از interactivearchitecture.orgمهندس افشاری، همکار این پروژه هدف از راه اندازی این آزمایشگاه را کنترل ارتعاشات سازهای به صورت فعال عنوان کرد و افزود: در این آزمایشگاه با حسگرهای پیزوالکتریک موقعیت آنی سازه را می سنجیم و ارتعاشات ناخواسته سازه را خنثی می کنیم، چرا که ارتعاشات ناخواسته در ماشین هایی مثل ماهوارهبرها بسیار مشکل ساز است و از آنجا که در سیستمهای فضایی ما محدودیت وزن داریم و نمی توانیم از متدهای کلاسیکی، مثل جرم و فنر برای خنثی کردن ارتعاشات استفاده کنیم، ناچار به استفاده از این روش هستیم.
عکس از interactivearchitecture.orgافشاری در مورد دیگر کاربردهای پچهای پیزوالکتریک هم خاطرنشان کرد: کاربرد مهم دیگر این مواد در صفحات ماهواره است. ارتعاشات اضافی تولید شده در اثر باز شدن سلولهای خورشیدی و آنتن های ماهواره در فضا باعث کاهش قابلیت اطمینان این سازه ها میشود که استفاده از منطق کنترلی فعال یکی از جدیدترین روشهای پیشنهادی برای مقابله با این ارتعاشات است. همچنین در توربین های گازی و بادی هم از این پچها استفاده می شود. ارتعاشات ناشی از عدم تعادل در این سازه ها باعث ایجاد سر و صدای زیاد و خستگی سریع سازه می شود و عمر مفید پره های توربین را بسیار کم می کند. استفاده از پچهای پیزوالکتریک در پره های توربین، هم این سر و صداها را کاهش می دهد و هم عمر مفید سازه را بالا می برد.
از دیگرکاربردهای بسیار مهم هوافضایی این پچها در هواپیماهای توربوپراپ است چرا که سر و صدای زیادی در کابین این هواپیماها ایجاد میشود. شاید
یکی از بزرگترین مشکلات ایران 140 همین صدای اضافی داخل کابین است که برای مسافران احساس عدم امنیت ایجاد می کند. در این هواپیماها می توان با شناسایی مسیرهای انتقال موج های اکوستیک و استفاده از این پچهای پیزوالکتریک بیش از 40 دسی بل صدای داخل کابین هواپیماهای توربوپراپ را کم کرد. ما به دنبال این هستیم که در هواپیماهای موجود در کشور هم این طرح را پیاده کنیم.
به گفته مهندس افشاری برای تجهیز این آزمایشگاه که تحت نظارت و پیگیری دکتر حسینی کردخیلی، راهاندازی شده است، در مرحله اول در حدود 20 هزار دلار هزینه شده اما برای تکمیل و تجهیز کامل آزمایشگاه در حد آزمایشگاههای طراز اول دنیا، به بودجه ای در حدود 10 برابر این مقدار نیاز است.
هیتنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998