بارها پس از سقوط هواپيما در ايران شنيده ايم که جعبه سياه بازخواني مي شود! و بارها اتفاق افتاده که اعلام مي شود در جعبه سياه چيزي يافت نشد! و بارها اعلام کرده اند که اشتباه انساني بوده است!
اما هيچ وقت تاکنون آخرين اتفاقاتي که در کابين خلبان پس از سقوط هواپيما رخ داده و در آن صداي کاپيتان و کمک خلبان يا تماس مخابراتي آنان با برج مراقبت، ضبط شده است انتشار نيافته و خيلي ها هنوز نمي دانند منظور از جعبه سياه چيست؟! اما در فرانسه، جزئيات مکالمات ضبط شده داخل جعبه سياه هواپيماي پرواز ريودوژانيرو به پاريس که با سقوط در اقيانوس اطلس جان 228 مسافر و خدمه را گرفت انتشار يافته و با واکنش هاي عجيبي روبرو شده است.
از اين جعبه سياه دستپاچگي مارک دوبوا 57 ساله کاپيتان هواپيماي جت به شماره پروازي 447 و ديويد رابرت خلبان 37 ساله رسوايي بزرگي در پي داشته و پيرسدريک خلبان 32 ساله ديگر هواپيما نيز چيزي براي واکنش بهتر از پيشکسوت هاي خود در کابين نداشته است.
کلمات نهايي از سه خلبان وحشت زده در هيات مديره جت هوايي فرانسه که به درون اقيانوس اطلس سقوط کرد براي نخستين بار انتشار يافت. اين مکالمه ها وحشت مطلق و ناداني در ميان کساني را به نمايش مي گذارد که مسئول اين هواپيما بوده اند. در پرواز 447 که در يک توفان گرمسيري به از دست دادن زندگي 228 مسافر و خدمه ختم شد و در ژوئن 2009 ميلادي وحشت را به خطوط هوايي فرانسه هديه داد صداي ضبط شده مکالمات سه خلبان شنيدني و تاثر آور است که پس از دو سال پديدار شد.
يکي از مسئولان هوايي فرانسه عنوان داشته علت راز بودن اين مکالمات ضبط شده احترام به خانواده سه خلبان بوده که در شرايط سخت توفان گرمسيري به جاي پايبند بودن به اصول آموزش ديده، خود را به اصطلاح گم کرده اند و با ناهماهنگي غيرقابل جبران باعث حادثه مرگبار شده اند.
به اين مکالمات دقت کنيد:
- مارک دوبوا ـ کاپيتان پرواز: هواپيما از کنترل من خارج شده است.
- بونين پيرسدريک: هيچ چيزي متوقف نمي شود!
- مارک دوبوا: بال خود به خود افقي شده است!
- ديويد رابرت ـ خلبان: سطح بال خود را ...
- اين جمله ناقص است و ديويد رابرت ادامه مي دهد: من تلاش مي کنم، نمي دانم چرا در حال رفتن به پائين هستيم!
- رابرت هنوز دستپاچه است: دستورات آنچه در اين شرايط مي شود انجام داد آن بالاتر قرار دارد
- صدای کامپیوتر: صعود، صعود، صعود!
- بونين پير سدريک: انگار روي چوب هستيم و عقب مي رويم!
- کاپيتان: نه، نه، نه، صعودي در کار نيست!
- خلبان رابرت: کنترل هواپيما را بدهيد به من!
- کاپيتان: مراقب باشيد!
- خلبان رابرت: من؟!
- خلبان بونين پيرسدريک: بايد در 4 هزار باشيم، بالابکشيد، بالابکشيد، بالابکشيد.
- کاپيتان دوبوا واکنش نشان مي دهد: به حال خود رها کرده و بکشيد.
- بونين پير سدريک: ما در حال کشيدن هستيم کشيدن، کشيدن، کشيدن!
در اينجا کارشناسان مي گويند خدمه پرواز هرگز تمرکز نکرده اند و در چهار دقيقه پاياني تلاشي براي هدايت و راست کردن هواپيما نداشته اند چرا که از احتمال سقوط مي ترسيدند:
- کاپيتان دوبوا: هواپيما در 10 درجه زمين است.
- خلبان رابرت: بايد بالابرويم، برو بالا، برو بالا، برو به بالا.
- خلبان بونين پير سدريک: اما من مي توانم براي مدتي در سطح حداکثر قرار بدهم.
- کاپيتان دوبوا: نه، نه، نه ... برو بالا، نه، نه
- خلبان رابرت: لعنت! داريم سقوط مي کنيم اين نمي تونه واقعيت داشته باشد!
- و خلبان پير سدريک: اين اتفاقي هست که مي افتد!
و اين پايان ضبط مکالمات اين 3 خدمه اصلي پرواز شماره 447 فرانسه است که نمي دانستند بايد چه کنند و انگار براي لحظات حساس آموزش نديده بودند!
کاپيتان دوبوا تجربه 11 هزار ساعت پرواز را پشت سرگذاشته بود، آنها اداي سوگند داشته اند که هيچ گاه نااميد نشوند. اين کاپيتان باتجربه، وقتي سوال پرسيده مي شود چه اتفاقي در حال افتادن است مي گويد نمي داند چه چيزي اتفاق مي افتد. بونين پير سدريک گفته که مشکل سرعت عمودي را دارد.
در برابر اين اشتباه بزرگ خلبانان، شرکت هوايي فرانسه عنوان داشته که خلبان توسط سيگنال هاي متعدد گيج کننده از ايرباس چنين واکنشي داشته است. در حاليکه سازنده هواپيما اصرار داشته که پاسخ هاي سيگنالي صحيح بوده است.
کارشناسان گفته اند در حاليکه هواپيما به سطح دريا نزديک مي شد خدمه پرواز با پرسش هاي کوتاه دستپاچه بوده اند به طور مثال گفتن شما چه فکر مي کنيد؟ و تکرار دوباره اين جمله و بيان اينکه چه بايد کرد؟!
در واقع در سقوط هواپيماي 447 فرانسه، مشکل آموزش نديدن متداوم، خستگي، کمبود خواب، و نداشتن اعتماد به نفس خلبان نسبت به يک ايرباس مي تواند مجموعه خطاهايي باشد که جان 228 تن را گرفت.
شرکت هواپيمايي فرانسه در برابر اتهاماتي مبني بر قتل نفس قرار گرفته و يک تيم تحقيق قضايي به رهبري قضات پاريس وارد عمل شده است. در آخرين اقدام، يک قاضي دستور داده ايرفرانس در ازاي هر مسافر 120 هزار پوند خسارت بپردازد که آن هم موقت است و احتمال دارد در آينده بيشتر شود.
منبع:روزنامه ايران
PC Flight Simulation Geek Since 1998