Ramin
  • Ramin
  • 53.78% (معمولی)
  • بال ایرانسیم شروع کننده موضوع
11 سال پیش
UserPostedImage


یکی از آثار و نتایج آلودگی هوا باران اسیدی است، طی 30 سال اخیر و در برخی نواحی صنعتی و بر اثر فعالیت‌های کارخانه‌‏ها میزان دی‌اکسید گوگرد و دی‌اکسید ازت در هوا افزایش یافته، این دو ماده در اتمسفر با اکسیژن و بخار آب واکنش شیمیایی ایجاد می‌کند و به صورت اسید نیتریک و اسید سولفوریک در می‌آید.

این ذرات اسیدی مسافت‌های طولانی را بوسیله باد طی می‌کنند و به صورت باران اسیدی بر سطح زمین فرو می‌ریزند، چنین بارش‌هایی ممکن است به صورت برف یا باران یا مه نیز در بیاید.

عوامل موثر در اسیدیته باران

آب باران هیچگاه، کاملا خالص نبوده و با پیشرفت صنعت بر ناخالصی‏های آن افزوده شده، ناخالصی طبیعی باران به طور عمده ناشی از نمک‏های دریایی است و گازها و دودهای ناشی از فعالیت انسان در فرآیند ابرها دخالت می‌کنند.

آتش سوزی جنگل‏ها نیز، از جمله عواملی است که در میزان اسیدیته آب باران نقش دارد.

فرآیندهای بیولوژیکی، آتشفشانی و فعالیت‏های انسان، مواد آلوده کننده جو را در مقیاس محلی، منطقه‌ای و جهانی در فضا منتشر می‌کنند، به عنوان مثال، در صورت وجود جریانات باد در نواحی صنعتی، مواد خارج شده از دودکش‏های کارخانه‌ها در سطح وسیعی در فضا پراکنده می‌شوند.

اسیدهای موجود در باران اسیدی

اسیدهای عمده در باران اسیدی، اسید سولفوریک و اسید نیتریک است، معمولا محل نزول باران اسیدی دورتر از منبع آلاینده‌هاست.

باران اسیدی یک مشکل آلودگی است که به علت حمل دوربرد آلاینده‌های هوا توسط باد حد و مرز جغرافیایی نمی‌شناسد.

منابع تولید دی‌اکسید گوگرد

بطور کلی در مقیاس جهانی بیشتر بوسیله آتشفشان‏ها و توسط اکسایش - تعادل بین اشکال اکسید و احیاء شده مواد شیمیایی oxidation - گازهای گوگرد حاصل از تجزیه گیاهان تولید می‌شود.

این دی‌اکسید گوگرد طبیعی معمولا در قسمت‏های بالای جو انتشار می‌یابد، بنابراین غلظت آن در هوای پاکیزه ناچیز است.

منبع عمده تولید ناشی از فعالیت‏های انسانی، احتراق زغال سنگ است، دی‌اکسید گوگرد بوسیله صنعت نفت به هنگام پالایش نفت یا تصفیه گاز طبیعی در هوا انتشار می‌یابد.

اثرات بوم شناختی باران اسیدی

میزان تأثیر باران اسیدی بر روی حیات زیست شناختی در یک منطقه به ترکیب خاک و صخره سنگی که در زیر لایه سطحی زمین آن منطقه واقع است، بستگی دارد.

مناطقی که در زیر لایه سطحی زمین گرانیت یا کوارتز دارند، بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند، زیرا خاک وابسته به آن، ظرفیت کمی برای خنثی کردن اسید دارد.

چنانچه صخره سنگی در زیر لایه سطحی زمین از نوع سنگ آهک یا گچ باشد، اسید بطور موثر خنثی می‌شود، زیرا کربنات کلسیم به صورت باز عمل کرده و با اسید وارد واکنش می گردد.

اثر باران‏های اسیدی بر هواپیماها

مساله ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته تاثیر مخرب این باران‏ها بر روی بدنه هواپیماها و ایجاد فرسودگی در آن‏هاست که باعث افزایش احتمال سقوط می‏شود.

بدیهی است نقص‏های بدنه در زمان پرواز هواپیماها مساله ای نیست که بتوان از آن چشم پوشی کرد و هر ساله شاهد نمونه‏های زیادی از سقوط هواپیما‏ها به دلیل نقص‏های بدنه هستیم که توسط سازمان ایمنی حمل ونقل (NTSB) گزارش می‏شود.

با اینکه کاملا نمی‏توان هواپیماها را از اثرات باران‏های اسیدی دور نگه داشت ولی شستن بدنه هواپیما بعد از ریزش باران‏های اسیدی، یکی از تمهیداتی است که مسئولین فرودگاه‏ها در این راستا می‏توانند انجام دهند.

آیا می‏توان اثرات باران‏های اسیدی را خنثی کرد؟

در این رابطه چندین راه حل پیشنهاد شده است: یکی از این روش‏ها افزودن مقداری آهک به دریاچه‏ها، رودها، جویبارها و یا مناطق مستعد به آلودگی و دیگری ممانعت از تولید عوامل آلوده ساز محیط از جمله استفاده کمتر از وسایل نقلیه شخصی یا شستشوی زغال سنگ‌ها در صنایع که باعث کاهش مقدار سولفور می‌شود.
همچنین نصب فیلترهایی روی دودکش‌های کارخانه‌های صنعتی یا نصب مبدل‌های کاتالیستی در اگزوز خروجی موتور خودروها و ... از جمله راه های خنثی کردن اثرات باران های اسیدی به شمار می آید