با سلام دوباره
يكى از دوستان در سايت ايرواسپيس پست جالبى گذاشته بود كه خالى از لطف نيست:
متن منتشر شده توسط فرورتیش رضوانیه در ف.ب :
یک جنگنده F4 ارتش ایران صبح سهشنبه در شیراز سقوط کرد و هر دو سرنشین آن جان خود را از دست دادند.
کامنتهایی که کاربران سایتهای خبری و فیسبوک درباره این واقعه ثبت کردهاند، خواندنی است:
- چرا Eject نکردند؟
- مگه Eject کار نمیکرد؟
- این هواپیماها مگه Eject نداره؟
- نگو که Eject نکردند! عجیبه!
- وقتی Eject بلد نیستند، چطور بهشون گواهینامه پرواز دادهاند؟
در طول زندگیمان دو فیلم «حمله به H3» و «Top Gun» را تماشا کردیم و با اصطلاح «Eject» آشنا شدهایم و فکر میکنیم خلبان هروقت دلش بخواهد میتواند Eject کند.
تنها چیزی که از Eject جنگندهها میدانیم، یک تکه طناب است که از زیر صندلی خلبان و کمک خلبان بیرون آمده و در مواقع خطر باید آن را به سمت بالا کشید تا عمل کند، بعد هواپیما بدون سرنشین سقوط میکند و منفجر میشود و خلبان و کمک خلبان با چتر فرود میآیند و چند دقیقه صبر میکنند و بعد چند جیپ ارتش میآیند و آن دو را به پایگاه نظامی بازمیگردانند.
اکنون اشاره به چند نکته درباره Eject ضروری است:
عمل Eject به راحتی آن چیزی نیست که در فیلمها دیدهایم. این کار صدماتی را به بدن وارد میکند و خلبان ترجیح میدهد تا لحظه آخر به انجام آن تن ندهد.
وقتی خلبان Eject میکند، ممکن است با خطراتی چون صدمات مغزی و شکستیهای متعدد مواجه شود. همچنین خلبان ممکن است بعد از Eject بیهوش شود.
صدمات ناشی از وارد آمدن نیروی گرانش (g-force) که در لحظه پرتاب به بدن انسان وارد میشود، میتواند خلبان را تا آخر عمر از انجام پرواز با هواپیمای نظامی محروم کند.
وقتی خلبان تصمیم میگیرد که Eject کند، باید متوجه باشد که هواپیما پس از آن در کجا سقوط خواهد کرد. این اتفاق دور از انتظار است که یک خلبان برای نجات جان خود هواپیما را بر فراز منطقه مسکونی رها کند. با توجه به این که هواپیمای F4 ارتش در منطقه اطراف دریاچه سقوط کرده، این احتمال وجود دارد که خلبان قصد داشته تا از مناطق مسکونی دور شود.
با توجه به قدیمی بودن هواپیماهای F4 گاهی اوقات ممکن است که سیستم Eject عمل نکند. در این مواقع خلبان مجبور است تا خود دست به کار شود تا سیستم کار کند، اما در هر حال این فقط یک احتمال است، همانطور که گاهی ایربگ خودروهای جدید هم هنگام وقوع تصادف باز نمیشود.
خلبان فقط در شرایطی خاص مانند زمانی که کابین دچار حریق شده، میتواند بدون در نظر گرفتن نقطه احتمالی سقوط Eject کند اما در هر صورت اطلاعات جعبه سیاه و اظهارات خلبان مورد بررسی قرار میگیرد.
هواپیمای نظامی، محصول کمپانی تویوتا نیست که اگر نابود شد، بالافاصله یک فروند صفر کیلومتر آن به ارتش تحویل شود. خلبان جنگنده باید پس از Eject گزارش فنی کاملی از واقعه بنویسد و پاسخگو باشد که چرا این کار را کرده و چرا آن نقطه را برای جنگنده انتخاب کرده است. به همین دلیل خلبان تا لحظه آخر تلاش میکند تا به تلفات و خسارات توجه داشته باشد.
وقتی راننده خودرو نیروی انتظامی باید به مافوق خود گزارش دهد که چرا روی سپر سمند پلیس خش افتاده، چطور بعضیها انتظار دارند که خلبان ارتش هروقت دلش خواست یک جنگنده F4 را در آسمان رها کند و با Eject جان خود را نجات دهد؟ در هیچ نقطهای از دنیا خلبان مالک هواپیما نیست که طبق غریزه خود عمل کند و جان خود را به حفظ سرمایه ارتش یا جان انسانهای بیگناه دیگر ترجیح دهد.
عمل Eject از نظر کسانی که سناریوی فیلمهای اکشن را مینویسند و بازیگرانی که در کابین هواپیما مینشینند و طناب را میکشند، بسیار بیدردسر و راحت است، اما نباید آن را باور کرد. مانند این است که فکر کنیم میتوانیم حرکات «جکی چان» را خودمان هم انجام دهیم و دفعه بعد که به سینما رفتیم، روی لبه صندلیها بدویم و از ته سالن خودمان را به پرده نمایش برسانیم.
کاش پیش از آن که کامنت بگذاریم: «یارو چرا Eject نکرده؟» و دانش و مهارت و تجربه و عملکرد خلبان را با یک جمله زیر سوال ببریم، به این حقیقت فکر کنیم که ما کارشناس علوم هوایی و نظامی نیستیم و لازم نیست هر خبری که خواندیم، بلافاصله دست به کیبورد ببریم و اظهارنظر کنیم.
امام على :
*هنگامی که از چیزی میترسی، خود را در آن بیفکن، زیرا گاهی ترسیدن از چیزی، از خود آن سخت تر است
