Touradg
  • Touradg
  • 100% (عالی)
  • مدیریت شبیه ساز: Prepar3D 5.3
13 سال پیش
ضرورت بهره‌گيري از توانمندي‌هاي بالاي دانشگاه صنعتي مالك اشتر

مظفري نيا با بيان اينكه دانشكده هوا فضا، جزو نخستين دانشكده‌هاي دانشگاه صنعتي مالك اشتر محسوب مي شود، خاطرنشان كرد: دانشگاه صنعتي مالك اشتر جزو اولين دانشگاه‌هايي است كه رشته هوا فضا را تاسيس و از حدود 15 سال پيش همزمان با دانشگاه صنعتي شريف در مقطع ليسانس دانشجو پذيرش كرد كه هر سال بيش از 30 نفر فارغ التحصيل شده‌اند.در حال حاضر مجموعه هوافضاي دانشگاه يكي از مجموعه‌هاي بسيار قوي و كارآمد در كشور است.

وي با بيان اينكه دانشگاه در مقطع كارشناسي ارشد در پنج رشته حوزه فضايي دانشجو پذيرش مي‌كند، تصريح كرد: تاكنون مقطع دكتري هوا فضاي اين دانشگاه به طور مشترك با دانشگاه‌هاي صنعتي خواجه نصرالدين طوسي و صنعتي شريف برگزار مي‌شد كه در سال جاري 10 تا 15 دانشجوي دكتري پژوهش محور مستقل جذب خواهيم كرد. همچنين با توجه به قدمت و سابقه درخشان دانشگاه و محول شدن پروژه‌هاي فضايي از سوي نهادهاي متولي از جمله سازمان فضايي، دانشگاه صنعتي مالك اشتر را يكي از قطب‌هاي فضايي كشور دانسته و با اطمينان كامل پروژه‌ها را به ما واگذار مي‌كنند.

مظفري نيا در پايان با بيان اينكه دانش آموختگان اين دانشگاه خيلي زود جذب نهادهاي هوا فضايي كشور مي‌شوند از رييس جمهور و ساير مسوولان ذي ربط درخواست كرد با توجه به توانمندي ها و ظرفيتهاي مناسب اين دانشگاه با حمايت بيش از پيش خود زمينه بهره‌گيري هر چه بيشتر از قابليتهاي اين دانشگاه را در حوزه‌هاي مختلف علمي فناوري در كشور فراهم كنند.

به گزارش خبرنگار فناوري ايسنا، دكتر محمد رضايي ـ كارشناس فضايي و عضو هيأت علمي دانشگاه ـ هم در خصوص ماهواره برهاي خانواده سفير گفت: ماهواره‌بر سفير يك A مي‌تواند ماهواره‌هايي تا وزن 27 كيلو‌گرم را در مدار 250 تا 300 كيلومتري قرار دهد كه تاكنون دو پرتاب با اين ماهواره بر با موفقيت انجام شده است.

وي افزود: در پرتاب اول در تاريخ 14 بهمن سال 87، ماهواره ملي اميد در مدار قرار گرفت و در پرتاب دوم نيز در تاريخ 25 خرداد سال 90 ماهواره «رصد يك» توسط ماهواره‌بر سفير رصد به فضا پرتاب شد؛ بنابراين با پرتاب ماهواره رصد و قرار گرفتن در مدار مورد نظر، اين كلاس از خانواده ماهواره‌برهاي كشور كه توسط سازمان هوافضا ساخته شده است، تثبيت و تست تكرار پذيري شد.

منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998
Touradg
  • Touradg
  • 100% (عالی)
  • مدیریت شبیه ساز: Prepar3D 5.3
13 سال پیش
ماهواره بر «سفير يك B» توانايي پرتاب ماهواره به وزن 50 كيلوگرم را دارد

ايران ماهواره 700 كيلو‌گرمي در مدار هزار كيلومتري قرار مي دهد

رضايي ادامه داد: در حال حاضر ساخت خانواده‌هاي ديگر ماهواره‌برها در دستور كار است كه از جمله آن‌ها مي‌توان به آماده بودن ماهواره بر سفير يك B اشاره كرد كه مي‌تواند ماهواره‌اي به وزن 50 كيلو‌گرم را در مدار لئو قرار دهد. همچنين ماهواره‌بر سيمرغ كه موتور آن در روز فناوري فضايي سال گذشته رونمايي شد، مي‌تواند ماهواره‌هايي به وزن 100 كيلو‌گرم را در مدار قرار دهد.

به گفته وي، برنامه‌هاي نهايي جمهوري اسلامي ايران در مدار لئو، قرار دادن ماهواره 700 كيلو‌گرم در مدار هزار كيلومتري است.

اين كارشناس فضايي در خصوص برنامه‌هاي ايران در مدار‌هاي جئو (36هزار كيلومتري) خاطر نشان كرد: برنامه‌ ساخت ماهواره‌بر با قدرت قرار دادن ماهواره در اين مدار در دست اقدام است كه گام هاي اوليه آن در حد مطالعات برداشته شده است.

ايران داراي سه نقطه مداري در مدار 36 هزار كيلومتري است

رضايي با بيان اينكه در مدار لئو مالكيت آزاد است، گفت: در مدار جئو هر كشور سهميه خاص خود را دارد كه ايران هم داراي سه نقطه مداري در مدار 36 هزار كيلومتري است كه مي‌تواند ماهواره‌هاي خود در آن‌ها مستقر كند.

در حال حاضر ماهواره «رصد يك» در حالت پايداري است

وي در گفت‌ و گو با خبر شبكه چهار در پاسخ به سوالي در خصوص دريافت اولين عكس گرفته شده توسط ماهواره‌ «رصد يك» گفت: ماهواره «رصد يك» پس از فرآيند پرتاب و قرار گرفتن در مدار، حالت نوساني داشت كه با چند دور چرخيدن به دور زمين از حالت نوساني خارج شد. با توجه به اينكه ماهواره‌«رصد يك» داراي سيستم كنترل وضعيت تركيبي است، بوم گراديان جاذبه آن باز و منجر به پايداري ماهواره شد. در نهايت سيستم كنترل وضعيت فعال ماهواره كه متشكل از سن..... ها، گشتاوردهنده‌هاي مغناطيسي و سن..... هاي خورشيدي است وارد عمل شده و ماهواره را به مرز پايدار رساندند.

وي با بيان اينكه ماهواره تا رسيدن به مرحله پايداري با برنامه‌ آنبورد خود به دور زمين مي‌چرخيد، خاطر نشان كرد: پس از اين مرحله از ايستگاه‌هاي زميني فرمان‌هايي ارسال شد كه ماهواره نيز از دريافت دستورات خبر داده است. همچنين در حال حاضر اطلاعات تله متري و وضعيت ماهواره به نحو مطلوب فعاليت مي‌كنند.

قدرت تفكيك پذيري دوربين ماهواره «رصديك» 150 متر است

به گزارش ايسنا، رضايي با بيان اين‌كه قدرت تفكيك پذيري دوربين نصب‌ شده بر روي ماهواره «رصديك» 150 متر است، افزود: تصاوير گرفته شده توسط ماهواره به ابعاد 70 كيلومتر در 70 كيلومتر است و در حال حاضر وضعيت پايداري ماهواره‌ مناسب است كه در گذرهايي كه در روز از آسمان ايران دارد، فرمان تصوير برداري داده مي شود تا در گذرهاي شب و نيمه شب از آسمان ايران تصاوير را دريافت كند تا در اختيار مردم قرار گيرد.

منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998
Touradg
  • Touradg
  • 100% (عالی)
  • مدیریت شبیه ساز: Prepar3D 5.3
13 سال پیش
محدويت طول عمر «رصد»، محدوديت مداري است

ماهواره «رصد يك» 40 روز در فضا مي‌چرخد

رضايي با بيان اين كه دو محدوديت عمده در طول عمر اين ماهواره‌ وجود دارد، تصريح كرد: اولين محدوديت طول عمر مداري بوده و ديگري طول عمر تجهيزات است كه به سيستم‌هاي تأمين توان برمي‌گردد. در ماهواره ملي اميد از باتري استفاده شده اما در ماهواره «رصد يك» علاوه بر باتري، تامين انرژي توسط سلول‌هاي خورشيدي انجام مي‌شود از اين رو، طول عمر اين ماهواره را تجهيزات تعيين نمي‌كند و اين موضوع بستگي به طول عمر مداري است كه ماهواره «رصد يك» براي 40 روز طراحي شده است.

وي خاطرنشان كرد: ان شاءالله ماهواره فجر كه در برنامه بعدي پرتاب ماهواره در سال جاري محسوب مي شود، داراي تراستر است كه مي‌تواند مدار خود را تغيير دهد كه در اين صورت طول عمر آن حدود يك و نيم سال خواهد بود.

به گزارش ايسنا، رضايي تصريح كرد: ماهواره‌ فجر داراي وزن 50 كيلوگرمي است كه مأموريت اصلي آن مانور مداري و تصوير برداري است. در حال حاضر فرآيندهاي تست آن در حال انجام است كه پس از نهايي شدن به سايت پرتاب منتقل مي‌شود.

به گفته وي در سال جاري ماهواره نويد علم و صنعت هم در دستور پرتاب قرار دارد كه داراي وزن 50 كيلوگرم بوده و ماهواره‌اي سنجش از دور محسوب مي شود.

رضايي در پايان خاطر نشان كرد: در حال حاضر ماهواره‌هاي سنجش از دور با قدرت تفكيك بالاتر از 150 متر و نزديك به 1 متر و ماهواره‌هاي مخابراتي در دست اقدام دانشمندان فضايي كشور است.

منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998
Touradg
  • Touradg
  • 100% (عالی)
  • مدیریت شبیه ساز: Prepar3D 5.3
13 سال پیش
نيوساينتيست:
موفقيت فضايي ايران، اتفاقي نيست!
ايران هشت سال ديگرقادربه اعزام فضانورد تا مدارپايين خواهد بود


در پي پرتاب موفقيت‌آميز ماهواره «رصد 1» به مدار زمين كه دو سال پس از پرتاب موفق ماهواره ملي «اميد» مهر تاييدي بر توانمندي فضايي قابل توجه ايران زد، رسانه ها و تحليلگران فضايي غرب با اذعان به دستيابي ايران به فناوري ساخت و پرتاب ماهواره و قابليت‌هاي بالاي ايران در اين حوزه تا حد اعزام كوتاه مدت فضانورد به مدار پايين طي چند سال آينده با استناد به كاربرد دوگانه فناوري پرتاب ماهواره از افزايش توان دفاعي موشكي ايران ابراز نگراني كرده‌اند.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، «رصد 1» كه چهارشنبه هفته گذشته (25 خردادماه) به فضا پرتاب شد،‌ نخستين ماهواره تصويربرداري ايران است که تمامي مراحل طراحي، ساخت، تجميع، تست و آماده ‌سازي آن در داخل کشور و توسط متخصصان داخلي صورت گرفته است.

مجله علمي معتبر «نيوساينتيست» در گزارشي با اشاره به پرتاب موفقيت ‌آميز ماهواره «رصد 1» به نقل از برايان ويدن از اتاق فكر بنياد جهاني ايمني در واشنگتن آورده است: ماهواره 15 كيلوگرمي «رصد 1» اگرچه به نظر كوچك مي‌رسد، اما نشانگر پيشرفتي بزرگ در قابليت‌ هاي فضايي ايران است.

ويدن افزود: ما اولين پرتاب ماهواره ايراني به فضا را خوش‌ شانسي ايرانيان مي‌دانستيم. اما به قرار گرفتن موفقيت‌آميز دومين ماهواره ديگر نمي‌توان آنرا شانس يا اتفاق خواند. اين موضوع نشاندهنده آن است كه فناوري موشكي ايران بسيار عالي است.

«رصد 1» با هدف برقراري ارتباط با ايستگاه‌هاي زميني، تصوير برداري از زمين و ارسال تصاوير به همراه اطلاعات تله‌ متري به ايستگاههاي به فضا پرتاب شده و با وجود حجم كوچكش از اغلب زير سيستم‌هاي اصلي يک ماهواره بزرگ از جمله سيستم‌هاي مديريت توان، پانل‌هاي خورشيدي، کنترل وضعيت، محموله اکتيکي، GPS، مديريت داده و فرامين روي بورد، گيرنده و فرستنده روي بورد، فرستنده رنجينگ و کنترل دما برخوردار است.

لاورا گرگو از اتحاديه (Union of Concerned Scientists) در كمبريج ماساچوست در گفت ‌و گويي درباره برنامه فضايي ايران اظهار كرد: دولت ايران در برنامه جاه‌طلبانه خود فهرستي از پرتاب شش تا هفت ماهواره را در سه سال آينده دارد.

ويدن در ابراز نظري در مورد ارسال ميمون در اواخر سال جاري و برنامه ارسال انسان به فضا تا سال 2019 گفت: ارسال ميمون به فضا امري پذيرفتني است. اما پرواز و بازگشت بدون خطر انسان به زمين تا سال 2019 براي ايران اگر در حد پروازي كوتاه تا مدار پايين زمين به جاي يک پرواز چالش انگيزتر مداري باشد، امري شدني است.

وي افزود: انجام اين كار براي ايران به تقويت چهره آن در داخل و خارج خواهد انجاميد.

در بخش ديگري از گزارش تحليلي نشريه نيوساينتيست آمده است: با وجود فعاليت‌هاي گسترده ايران براي جلب اعتماد در مورد صلح‌آميز بودن فعاليت‌هاي فضايي اين كشور، بسياري از قدرت‌هاي اروپايي و آمريكايي از اين پيشرفت قابل‌ توجه ايران اظهار نگراني كرده‌اند.

به زعم اين تحليلگر غربي از آن جا كه فناوري پرتاب موشك داراي كاربردهاي دوگانه دفاعي و غيرنظامي است، ايران مي‌تواند ترديدهاي بوجود آمده در كشورهاي غربي را با باز نگهداشتن برنامه‌هاي فضايي از جمله اعلام برنامه‌هاي پرتاب پيش از موقع رفع كند!

به گزارش ايسنا، سايت تخصصيSpacedaily نيز در گزارشي به نقل از نشريه آمريكايي اينتليجنس دايجست آورده است: تهران اكنون جايگاه خود را با داشتن پيشرفته‌ترين برنامه‌هاي فضايي، موشكي و هسته‌يي در خاورميانه تثبيت كرده و برتري فني خود را بر رقباي عرب ثابت كرده‌است.

اين نشريه همچنين نوشت: «اين پرتاب موفقيت ‌آميز نشان داده كه ايرانيان بر موانع فني براي پرتاب موشك چند مرحله‌اي فائق آمده و دامنه پروازي خود را به طور قابل ملاحظه‌اي افزايش داده ‌است.

حميد فاضلي، رييس سازمان فضايي ايران كه بر پرتاب ماهواره رصد 1 نظارت داشته از پرتاب يك فضاپيماي 283 كيلوگرمي به همراه يك ميمون بين 23 ژوئيه تا 23 اوت امسال به ارتفاع 119 كيلومتري فضا خبر داده است.»

منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998
Touradg
  • Touradg
  • 100% (عالی)
  • مدیریت شبیه ساز: Prepar3D 5.3
13 سال پیش
کوچک سازی مهمترین ویژگی «رصد»

وی با بیان اینکه «رصد» تمامی زیر سیستم‌های ماهواره کلاس میکرو را دارد گفت: قابلیت‌های این ماهواره نسبت به موارد مشابه افزایش پیدا کرده است به طوری که از تکنولوژی جدیدی در ساخت این ماهواره استفاده شده است.

شهروی مهمترین ویژگی ماهواره «رصد» را کاهش حجم و وزن این ماهواره دانست به گونه‌ای که در هزینه‌های پرتاب و قابلیت‌های اطمینان پرتاب موثر بوده است و افزود: تلاش بسیار زیادی را انجام دادیم که کوچک سازی این ماهواره را انجام دهیم تا وزن ماهواره «رصد» را به 40 کیلوگرم رساندیم.

استانداردهای فضایی در ماهواره «رصد»

وی با بیان اینکه ماهواره «رصد» را با توجه به قابلیتهایش حدود 3 برابر نسبت به ماهواره‌های مشابه که دارای چنین قابلیت‌هایی هستند کوچک کردیم در خصوص رعایت استانداردهای جهانی در کوچک سازی ماهواره گفت: استاندارد رایجی که هم اکنون مورد استفاده قرار می‌گیرد، استاندارد «A.C.S.F» اروپاست که فیلترها و آزمونهای خاص خود را دارد به نحوی که زیرسیستمهای مختلف جداگانه تست می‌شوند و سپس سیستم که تجمیع شد تست‌های سختی را می‌گذراند و همه اینها دستورالعمل‌هایی است که این استاندارد تعیین کرده است. بنابراین ما هم سعی کرده ایم که اغلب استانداردهای فضایی را برای ماهواره «رصد» پاس کنیم.

این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» با بیان اینکه کوچک سازی و سبک سازی در سامانه‌های فضایی یک اصل بسیار مهم است و هدفگیری اصلی ما نیز همین موضوع بوده است گفت: «رصد» علی رغم اینکه همه قابلیتهای ماهواره تصویربرداری کلاس «B» را دارد ولی خیلی کوچک شده است که این ویژگی خیلی مهمی از نظر ما است چرا که در دنیا هم به سمت کوچک سازی سامانه‌های فضایی می‌روند البته آنها برای اینکه هزینه‌های خود را کاهش دهند این کار را انجام می‌دهند در حالی که ما به دلیل محدودیت در قابلیتهای پرتابگرمان به دنبال کوچک سازی سامانه‌های فضایی هستیم.

دستیابی به توانمندی تولید توان در مدار

وی دربیان دیگر ویژگی‌های این ماهواره به مهر گفت: برای نخستین بار در کشور از تکنولوژی‌های خاصی در برخی از زیرسیستم‌های این ماهواره استفاده کردیم به طوری که هم اکنون به جایی رسیده ایم که توانمندی تولید توان در مدار را داریم.

شهروی اضافه کرد: براین اساس باطریهایی را در این ماهواره مورد استفاده قرار دادیم که قابل شارژ هستند و این یعنی محدودیتی از نظر توان مصرفی ماهواره نداریم.

این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» در عین حال گفت: البته از نظرهای دیگر با محدودیت مواجه هستیم مثلا به دلیل اینکه ارتفاع «رصد» کم است ماهواره بعد از مدت زمان کوتاهی افت مداری پیدا می‌کند و نهایتا به جو برخورد می‌کند اما با این وجود قابلیت مدیریت توان مصرفی را در مدار داریم و این یک تکنولوژی جدیدی است که به آن تکنولوژی تولید توان در مدار نیز می‌گویند.

استفاده از قابلیت‌های ثبت تصاویر و سامانه کنترل وضعیت برای نخستین بار

وی در ادامه به قابلیت تصویربرداری «رصد» اشاره کرد و افزود: برای نخستین بار است که به قابلیت ثبت تصاویر از طریق ماهواره بومی دست یافته ایم. البته تصاویر این ماهواره عملیاتی نیستند زیرا ما بیشتر به دنبال آزمون تکنولوژی بودیم که توانستیم آن را عملیاتی کنیم.

شهروی ادامه داد: ویژگی دیگر این ماهواره استفاده از سامانه کنترل وضعیت است به طوری که برای نخستین بار در کشور است که از تکنولوژی کنترل سمت گیری ماهواره به سمت زمین استفاده کرده ایم.

وی با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته ماهواره‌های با وزن 40 الی 50 کیلو گرمی را دارند، گفت: در حال حاضر رویکرد ناسا به جای ساخت و پرتاب ماهواره‌های بزرگ با هزینه‌های خیلی بالا، ارائه چند ماهواره کوچک که در کلاس نانو ماهواره است که همان قابلیت را دارد و از مجموعه این ماهواره‌ها اطلاعات مورد نظر را دریافت می‌کند.

این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» در خصوص عمر مفید این ماهواره نیز گفت: پیش بینی ما از طول عمر این ماهواره در حدود 2 ماه است چرا که متاسفانه محدودیتهای پرتابگر ما به گونه‌ای است که این ماهواره را در مداری حدود 250 کیلومتری از سطح زمین مستقر کرده است و این ارتفاعی است که جو به شدت در پیمایش مداری ماهواره تاثیرگذار است و موجب می‌شود که ماهواره ارتفاع کم کند.

استفاده از فناوری سپر تشعشعی در «رصد»

وی افزود: سعی کرده‌ایم تا حد امکان عوامل دیگری که در طول عمر ماهواره موثرند را در ساخت ماهواره «رصد» لحاظ کنیم مثلا تکنولوژی تولید توان و یا فناوری استفاده از سپرهای تشعشعی را در این ماهواره تعبیه کرده ایم تا عمر مفید آن را افزایش دهیم.

شهروی در ادامه در خصوص اینکه ماهواره‌های کلاس «میکرو» در دنیا همانند ماهواره «رصد» طول عمر دو ماهه دارند، گفت: قابلیتهای پرتابگرهای آنها بالاتر است و ماهواره‌ها را در مدار 700 کیلومتری قرار می‌دهند. این ارتفاع سبب می‌شود که ماهواره عمر بیش از یک سال و نیم یعنی داشته باشد زیرا ماهواره در اثر مقاومت هوا افت ارتفاع ندارد.

منبع:ایسنا

PC Flight Simulation Geek Since 1998