کوچک سازی مهمترین ویژگی «رصد» وی با بیان اینکه «رصد» تمامی زیر سیستمهای ماهواره کلاس میکرو را دارد گفت: قابلیتهای این ماهواره نسبت به موارد مشابه افزایش پیدا کرده است به طوری که از تکنولوژی جدیدی در ساخت این ماهواره استفاده شده است.
شهروی مهمترین ویژگی ماهواره «رصد» را کاهش حجم و وزن این ماهواره دانست به گونهای که در هزینههای پرتاب و قابلیتهای اطمینان پرتاب موثر بوده است و افزود: تلاش بسیار زیادی را انجام دادیم که کوچک سازی این ماهواره را انجام دهیم تا وزن ماهواره «رصد» را به 40 کیلوگرم رساندیم.
استانداردهای فضایی در ماهواره «رصد» وی با بیان اینکه ماهواره «رصد» را با توجه به قابلیتهایش حدود 3 برابر نسبت به ماهوارههای مشابه که دارای چنین قابلیتهایی هستند کوچک کردیم در خصوص رعایت استانداردهای جهانی در کوچک سازی ماهواره گفت: استاندارد رایجی که هم اکنون مورد استفاده قرار میگیرد، استاندارد «A.C.S.F» اروپاست که فیلترها و آزمونهای خاص خود را دارد به نحوی که زیرسیستمهای مختلف جداگانه تست میشوند و سپس سیستم که تجمیع شد تستهای سختی را میگذراند و همه اینها دستورالعملهایی است که این استاندارد تعیین کرده است. بنابراین ما هم سعی کرده ایم که اغلب استانداردهای فضایی را برای ماهواره «رصد» پاس کنیم.
این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» با بیان اینکه کوچک سازی و سبک سازی در سامانههای فضایی یک اصل بسیار مهم است و هدفگیری اصلی ما نیز همین موضوع بوده است گفت: «رصد» علی رغم اینکه همه قابلیتهای ماهواره تصویربرداری کلاس «B» را دارد ولی خیلی کوچک شده است که این ویژگی خیلی مهمی از نظر ما است چرا که در دنیا هم به سمت کوچک سازی سامانههای فضایی میروند البته آنها برای اینکه هزینههای خود را کاهش دهند این کار را انجام میدهند در حالی که ما به دلیل محدودیت در قابلیتهای پرتابگرمان به دنبال کوچک سازی سامانههای فضایی هستیم.
دستیابی به توانمندی تولید توان در مدار وی دربیان دیگر ویژگیهای این ماهواره به مهر گفت: برای نخستین بار در کشور از تکنولوژیهای خاصی در برخی از زیرسیستمهای این ماهواره استفاده کردیم به طوری که هم اکنون به جایی رسیده ایم که توانمندی تولید توان در مدار را داریم.
شهروی اضافه کرد: براین اساس باطریهایی را در این ماهواره مورد استفاده قرار دادیم که قابل شارژ هستند و این یعنی محدودیتی از نظر توان مصرفی ماهواره نداریم.
این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» در عین حال گفت: البته از نظرهای دیگر با محدودیت مواجه هستیم مثلا به دلیل اینکه ارتفاع «رصد» کم است ماهواره بعد از مدت زمان کوتاهی افت مداری پیدا میکند و نهایتا به جو برخورد میکند اما با این وجود قابلیت مدیریت توان مصرفی را در مدار داریم و این یک تکنولوژی جدیدی است که به آن تکنولوژی تولید توان در مدار نیز میگویند.
استفاده از قابلیتهای ثبت تصاویر و سامانه کنترل وضعیت برای نخستین بار وی در ادامه به قابلیت تصویربرداری «رصد» اشاره کرد و افزود: برای نخستین بار است که به قابلیت ثبت تصاویر از طریق ماهواره بومی دست یافته ایم. البته تصاویر این ماهواره عملیاتی نیستند زیرا ما بیشتر به دنبال آزمون تکنولوژی بودیم که توانستیم آن را عملیاتی کنیم.
شهروی ادامه داد: ویژگی دیگر این ماهواره استفاده از سامانه کنترل وضعیت است به طوری که برای نخستین بار در کشور است که از تکنولوژی کنترل سمت گیری ماهواره به سمت زمین استفاده کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته ماهوارههای با وزن 40 الی 50 کیلو گرمی را دارند، گفت: در حال حاضر رویکرد ناسا به جای ساخت و پرتاب ماهوارههای بزرگ با هزینههای خیلی بالا، ارائه چند ماهواره کوچک که در کلاس نانو ماهواره است که همان قابلیت را دارد و از مجموعه این ماهوارهها اطلاعات مورد نظر را دریافت میکند.
این دست اندر کار پروژه ماهواره «رصد» در خصوص عمر مفید این ماهواره نیز گفت: پیش بینی ما از طول عمر این ماهواره در حدود 2 ماه است چرا که متاسفانه محدودیتهای پرتابگر ما به گونهای است که این ماهواره را در مداری حدود 250 کیلومتری از سطح زمین مستقر کرده است و این ارتفاعی است که جو به شدت در پیمایش مداری ماهواره تاثیرگذار است و موجب میشود که ماهواره ارتفاع کم کند.
استفاده از فناوری سپر تشعشعی در «رصد» وی افزود: سعی کردهایم تا حد امکان عوامل دیگری که در طول عمر ماهواره موثرند را در ساخت ماهواره «رصد» لحاظ کنیم مثلا تکنولوژی تولید توان و یا فناوری استفاده از سپرهای تشعشعی را در این ماهواره تعبیه کرده ایم تا عمر مفید آن را افزایش دهیم.
شهروی در ادامه در خصوص اینکه ماهوارههای کلاس «میکرو» در دنیا همانند ماهواره «رصد» طول عمر دو ماهه دارند، گفت: قابلیتهای پرتابگرهای آنها بالاتر است و ماهوارهها را در مدار 700 کیلومتری قرار میدهند. این ارتفاع سبب میشود که ماهواره عمر بیش از یک سال و نیم یعنی داشته باشد زیرا ماهواره در اثر مقاومت هوا افت ارتفاع ندارد.
منبع:ایسنا
PC Flight Simulation Geek Since 1998