سرتیپ جلیل زندی، خلبان تک خال جنگنده نیروی هوایی ایران و متولد ۱۳۳۰ شهرستان گرمسار بود که در تمام دوران جنگ ایران و عراق به خدمت پرداخت. رکوردهایش وی را واجد شرایط عنوان تک خال و موفق ترین خلبان جنگ ایران و عراق کرد.
وی که به «بی باک» شهرت یافته بود، خدمت خود را در نیروی هوایی سلطنتی ایران آغاز و به خدمت خود در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران (بعد از انقلاب) ادامه داد، زمانی که خدمت نظامی برای خلبانان تا حدودی خطرناک بود. هنگامی که سرگرد بود، اغلب با مافوق خود سرهنگ عباس بابایی که افسر مسئول حفظ نیروی هوایی ایران در آسمان بود درگیری داشت. او حداقل دو دوره زندانی شده که در یکی از دورانهای حبس خود صادره از دادگاههای انقلاب، به مجازات اعدام تهدید شده بود.
شهرت وی به عنوان خلبان جنگنده اف-۱۴ تامکت های ایران است. وی دارای ۹ پیروزی هوایی قابل اسناد و اعتماد (تایید شده توسط منابع غربی) و ۳ پیروزی احتمالی دیگر است که مجموع برتری و پیروزهای او بر علیه هواپیماهای عراقی را به عدد ۱۲ میرساند که شامل شکار و ساقط کردن؛ ۲ فروند میگ-۲۳، ۲ فروند سوخو-۲۲، ۱ فروند میگ-۲۱ و ۳ فروند داسو میراژ اف۱ است، این باعث گردید وی موفق ترین خلبان اف-۱۴ تاکنون باشد. در نهایت، جنگنده وی در فوریه سال ۱۹۸۸، زمانی که در حال درگیری با جنگندههای عراقی داسو میراژ اف۱ عراق بود مورد اصابت چندین موشک R۵۵۰ و یک موشک Super D۵۳۰ قرار گرفت اما او از مهلکه گریخته و سعی داشت که به پایگاه برگردد که موتور باقی مانده هواپیما از کار افتاد و وی مجبور به خروج اضطراری از هواپیما شد.
بنا بر ادعای برخی منابع ایرانی در این نبرد او با یک اسکادران میراژ عراقی درگیر شده بود. آخرین پست رسمی او قبل از مرگ، معاون طرح و برنامه در ستاد نیروی هوایی ایران بوده است. اطلاعات کمی درباره زندگی شخصی وی موجود است، او به درجه سرتیپ دومی ارتقاء درجه پیدا کرد و در سال ۲۰۰۱ در یک سانحه رانندگی در نزدیکی تهران درگذشت.
بنا به شنیده های زمان جنگ برخی خلبان عراقی و ایرانی علاوه بر لقب تک خال به دلیل حمله این خلبان به اسکادرانهای هواپیماهای مهاجم، به وی لقب گرگ آسمان و ابلیس (آسمان) داده اند.
محل تولد گرمسار
تاریخ تولد ۱۳۳۰
محل مرگ تهران
تاریخ مرگ ۱۳۸۰
رسته نظامی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
یگانهای خدمت خلبان هواپیمای جنگنده اف-۱۴
درجه سرتیپ خلبان
جنگها جنگ ایران و عراق
کارهای مهم کسب عنوان تک خال شکار ۱۲ هواپیمای جنگی عراقی
منبع: ویکی پدیا


